30% повече британски туристи в Банско

Ръст от 30 % на британските туристи в Банско е отбелязан през изминалия туристическия сезон. Това стана ясно по време на работна среща в курортното градче, проведена по инициатива на британското посолство в България.

Под домакинството на кмета Георги Икономов срещата присъстваха британският консул в страната - Пол Кларк, вицеконсулът Теодора Манева, директорът на Областната дирекция на МВР - комисар Николай Хаджиев, началникът на местното полицейско управление - Иван Попов, представителите на основните туроператори, работещи на британския туристически пазар, маркетинговия директор на концесионера на ски зона Банско - Иван Обрейков, консулските представители в Банско - Джон Сътьн и Джеймс Хюс, и Малин Бистрин - председател на Туристическа асоциация Банско и съветник на министъра на туризма.

Обсъдени бяха тенденциите и рисковете, които британските туристи срещат по време на престоя им в курорта. Инцидентите с тях в курорта намаляват всяка година поради адекватното отношение на туристическия бранш, тур агенциите и полицейските служби. Г-н Кларк сподели основните задачи, които консулството си поставя в работата си с британските туристи, най-вече по отношение на превенцията и сигурността им в ски центъра.

Банско се продава добре на британския пазар пък бе обратната връзка, която се дойде от страна на туроператорите. Както за миналия сезон, така и за настоящия сезон, се регистрира ръст в продажбите на туристически пакети във Острова. Британците са втори по брой посещения в Банско след родните туристи.