Хиляди на откриването на 20-я джаз фестивал

Световноизвестната певица Йълдъз Ибрахимова получи Почетния знак на кмета на Банско на церемонията при откриването на двайсетия юбилеен джаз фестивал за цялостен принос в популяризирането на българския джаз. А д-р Емил Илиев, който вече две десетилетия неуморно поддържа и развива тази традиция, бе изненадан от кметската управа със специално отличие по случай юбилея. Създателят и организатор на фестивала пък удостои с почетни грамоти четиримата кметове - Георги Тасев, Борис Велянов, Александър Краваров и Георги Икономов, които през изминалите години са дали своя принос за каузата, както и всички, които по един или друг начин са съдействали за провеждането на събитието. Асистира му неговата 11-годишна дъщеря Лили, която порасна заедно с фестивала.
Първата концертна вечер продължи до среднощ пред традиционно препълнения с гости от страната и чужбина площад "Никола Вапцаров" и съседните улици. Биг бенд Благоевград с диригент Борис Янев, както в много предишни издания, се качи първи на сцената. Йълдъз Ибрахимова, която изнесе на 4 август концерт в Гранд хотел Банско, поздрави публиката с едно свое изпълнение. Вера Шандел и Десислава Андонова от "Сентиментъл суингърс" и тромпетистът Михаил Йосифов бяха солисти в откриващия концерт. Те представиха и нови песни по музика на Мишо Йосифов и текстове на Златна Костова и Марий Росен, както и песента, от чието заглавие, по думите на Вера Шандел, е вдъхновено името на групата - "Sentimental Journey". Очарователното дамско трио през 2013 г. гостува на фестивала със самостоятелен концерт, но тази година Андрония Попова не успя да дойде, тъй като се възстановява от здравословен проблем.
Един от любимците на публиката в Банско - виртуозният буги-вуги пианист Аксел Цвингенбергер, се включи във фестивала за осми път, сега със самостоятелна програма, след като е свирил тук с брат си Торстен, който е барабанист, с певицата Лайла Емънс, с японския пианист Кейто Сайто и др.
Винаги идвам с голямо удоволствие в Банско, тук има страхотна атмосфера и много приятелски отношения, споделя Аксел. Голямо предимство на вашия фестивал е, че хората имат възможност да слушат качествена музика безплатно. Впечатлен съм, че д-р Илиев вече 20 години успява да предоставя на публиката свободен вход. На други места билетите за подобни концерти струват от 20 до 50-60 евро, в определени случаи стигат и до 300 евро. Основното, което прави впечатление в развитието на Банско джаз фест, е, че той стана много по-интернационален и по-професионален. Спомням си как, когато дойдох за първи път тук, трябваше да докараме от Разлог рояла, на който свирих на концерта, с военнотранспортна машина и с помощта на дузина войници. Днес мога да свиря на този прекрасен "Бьозендорфер" (който е тук, както ДУМА писа, благодарение на Марио Станчев - б.а.). Цената на подобен нов роял започва от 180 000 евро нагоре, разказва Аксел Цвингенбергер.
Може да купим такъв роял на старо за около 60 000 евро, но в сметката на фондацията, която открихме за набиране на дарения за тази цел, не е постъпила нито една стотинка, пояснява д-р Илиев. И допълва: Очевидно хората имат желание да гледат концерти безплатно, но няма желаещи да даряват средства за тази добра кауза.
Аксел се връща в Хамбург, където на 8 август започва организираният от него фестивал за буги-вуги пианисти. А до края на годината му предстоят турнета в Германия, Австрия, Швейцария, в началото на 2018 г. - в Англия. Радва ме, че напоследък много млади хора са запалени по стила буги-вуги, защото в него има много енергия. Когато един млад човек дойде при мен и се интересува от тази музика, аз се старая не да го науча да свири като мен, а да открия неговата индивидуалност, да му помогна да я развие и усъвършенства, казва Аксел.
За първи път в Банско гостува младата италианска певица Патриция Лакуидара, която придобива голяма популярност след участието си във фестивала в Сан Ремо. Тя бе подготвила заедно с трио инструменталисти програма с творби от трите си издадени албума, както и известни италиански песни. Изненада беше нейната трактовка на "Едерлези/Гергьовден", изпята на италиански. В своите композиции Патриция е повлияна от традиционната музика на Северна и Южна Италия - както разказа, това идва от детството и двете й баби, сицилианка и венецианка. Сподели, че изключително я вълнува и бразилската музика, в която има много емоция и болка.
Влатко Стефановски трио направо взриви площада в Банско. Обичаният китарист, композитор и певец дойде буквално за часове, тъй като концертната му програма е изключително интензивна. Но пък раздаде цялата си душа на зрителите, както само той може, а възторжената публика не искаше да го пусне след час и половина на сцената. Заедно с Джоко Максимовски - бас, и Дино Милосавлевич - барабани, с които свири от 17 години, изпълниха по неподражаем начин "Македонско девойче", "Калайджийско хоро", "Бел кон", "Йовано, Йованке", тема към филма "Шмекер" и др. Преди 11 години свирихме тук с Мирослав Тадич и Теодосий Спасов, когато това беше сравнително малък фестивал, а сега с радост го поздравявам за неговата 20-годишнина, каза Влатко и сърдечно благодари за топлия прием.