Ски и вино ни прославят по света

Банско и Пловдив влязоха в някои от най-авторитетните ранглисти на любителите на снежните спортове и на сомелиерите
 
През 2017 г. България влезе в някои от най-авторитетните туристически класации.
Преди седмица за пета поредна година Банско получи еквивалентната на "Оскар" в киното статуетка от Академията на Световните ски награди на церемонията в хотел "Ароса" в световноизвестния Кицбюел, Австрия. Българският курорт се нареди сред 26-те най-добри ски дестинации в света. В съревнованието участваха 202 курорта от 5 континента, а гласуването беше онлайн и продължи 16 седмици, като в него се включиха над 1,6 млн. души от 143 страни.

Преди това британският вестник "Мирър" постави Банско на седмо място в Топ 15 на европейските ски курорти. На първите места в класацията бяха френският Мерибел, италианският Червиня и канадският Ревълсток, швейцарският Вербие и австрийският Лех. Изданието писа, че Банско е най-добрият ски курорт в България и има всичко, което е необходимо за пълна със забавления почивка на разумна цена.

Банско зае 19-о място сред 20-те най-добри ски курорта в Европа и според подредбата на The Telegraph. Миналата година българският курорт беше определен като най-изгоден от портала за резервации "Триваго", a TripAdvisor го постави на първо място по съотношение цена-качество. Министърът на туризма Николина Ангелкова обяви, че България е на шесто място като предпочитана дестинация за зимен туризъм в Европа според анализ на Европейската туристическа комисия.
В началото на тази година страната ни прослави и Пловдив, като влезе в световна класация за винен туризъм, при това на престижното второ място.

Класацията "10-те най-добри дестинации за винен туризъм на 2017" се прави от Wine Enthusiast, а Майк Де Симон и Джеф Дженсън, който съставят списъка, бяха членове на журито на независимия световен винен форум Concours Mondial de Bruxelles в Пловдив през 2016 г. Тогава над 320 професионални съдии (енолози, сомелиери, винени журналисти, купувачи и вносители на вино) от 52 националности дегустираха и оценяваха над 9000 вина и алкохолни напитки от 55 страни.

Пловдив беше избран като център на един от най-важните лозаро-винарски райони в България - Тракийската низина, където вино се произвежда от повече от 7000 години.

В класацията "10-те най-добри дестинации за винен туризъм на 2017" пред България беше само аржентинският град Кафаяте. Третото място бе за Канарските острови. Емблематичната област в Югоизточна Франция Прованс зае едва пето място в подреждането. На последните три места бяха наредени Сицилия (Италия), Рейнгау (Германия) и Хууд ривър (САЩ).

България влезе в туристическите класации и благодарение на един от най-красивите ни черноморски градове - Созопол. Той зае шестата позиция в "Европейска дестинация за 2017 г.". В състезанието участваха общо 20 града, като Созопол изпревари световноизвестни дестинации като Париж, Рим, Мадрид и Виена.