Прогнозен ръст за зимните курорти през тази година.

Данните от ключовите британски и балкански пазари показват същия брой или повече предварителни резервации, а в последните дни се увеличават и заявките от българи, като вече са продадени голяма част от пакетите около предстоящите коледни и новогодишни празници. През миналата седмица по време на откриване на сезона в Пампорово министърът на туризма Николина Ангелкова обяви, че "най-умерените прогнози" са за 5% ръст в сектора, но ранното стартиране на сезона и добрите условия за зимни спортове са предпоставка за дори по-добри резултати.
"През тази година имаме по-добри очаквания на всички пазари", коментира Георги Пампоров, председател на регионалната туристическа асоциация "Родопи". По думите му прогнозите са в Пампорово да има между 7-8 и 10% ръст на туристите.
Подобни са и оценките в Банско, където към момента почти изцяло са резервирани хотелите за предстоящите празници. Към момента данните показват ръст на резервациите от поне 7-8 процента. 
Очакванията на хотелиери и туроператори за по-добър сезон са заради няколко различни причини. Освен по-ранния старт на сезона, метеорологичните прогнози показват условия, които са подходящи и за работа на машините за изкуствено заснежаване. Така още в първата седмица на декември във всички курорти имаше работещи ски писти и лифтове. Освен това данните показват, че има повишение в броя заявени чартъри до летищата в София и Пловдив, включително от ключовите за този сектор пазари Великобритания и Ирландия. През тази година повече чужди скиори могат да дойдат и по линия на отворените допълнително линии на нискотарифните превозвачи, които често се ползват за градски и културен туризъм, но за ски почивки. В Пампорово очакват ръст на гостите от Турция и Румъния, а в Банско на тези от Гърция.