ПРЕМИЕРА НА ОПЕРАТА "СЛУГИНЯТА ГОСПОДАРКА" - 17.02.2018

Международният проект „Младите в операта” с премиера в гр.Банско


На 17 февруари от 17:00ч. в зала „Информационен център“,  жителите и гостите на гр. Банско ще имат удоволствието да се насладят на операта „Слугинята Господарка“ от италианския композитор Джовани Паизиело. 

България е първата държава домакин по реализирането на двугодишен международен проект „YOUNG@OPERA” / „Младите в операта” със съдействието на Фондация „Опероса” и ДКТ „Иван Радоев“ Плевен

Талантлив и млад екип от България, Сърбия и Черна гора ще работи по операта „Слугинята-Господарка“, която ще бъде представена в различни градове на трите държави през 2018г.

В ролята на Серпина ще имате удоволствието да чуете сръбското сопрано Александра Станкович, а в ролята на Уберто ще пее големият български бас Божидар Божкилов. Към тях ще се присъедини актьорът Явор Бахаров  в ролята на Веспоне.

Диригент: Милен Апостолов 
Ментор на проекта: Маесто Предраг Госта (Сърбия;САЩ)
Режисьор: Владан Джуркович (Сърбия) 
Сценограф: Магдалена Влаич (Сърбия); 
Костюми: Лина Лекович (Черна гора)
На пианото: Бояна Радивойевич (Сърбия) 
Струнен квартет: Иво Александров, Бойка Младенова, Христо Аролски, Иван Стайков
Фотограф: Фелия Барух


За режисьора Владан Джуркович темата в операта „Слугинята-Господарка“ е вечната тема за любовта и брака. 
„Винаги е имало две причини за встъпване в брак-любов или облаги, а понякога и двете. Темата за брака е била предмет за комедия, още от древността до наши дни. Какви са мотивите на младите момичета да имат отношение с по-възрастен мъж? Струва ми се, че тази много стара тема, никога не е била толкова актуална, колкото днес. Свидетели сме, как младите момичета променят напълно външния си вид, за да постигнат идеалната красота. Именно те стават най-жестоките зверове в лова за плячка. А тяхната плячка са богатите и влиятелни мъже. В комедиите, отношенията между такива двойки се изразява предимно с конфликт, но има и смяна на ролите. В повечето случаи тези мъже се наказват от съпругите си и остават без нищо. 
Историята на операта „Слугинята Господарка“ е именно за това, как джентълменът Уберто се превръща в слуга.”, споделя режисьорът.