Общ бранд рекламира туризма в Рила и Пирин

Да се създаде общ туристически бранд, който да рекламира туризма в общините на района Рила - Пирин, решиха представителите на местната власт на съвместна среща в Банско. Тя е по инициатива на кмета на града Георги Икономов и на нея беше учредена Организация за управление на туристически район "Рила - Пирин". В него влизат общините Банско, Белица, Белово, Благоевград, Бобошево, Гоце Делчев, Гърмен, Долна Баня, Дупница, Костенец, Кочериново, Кресна, Петрич, Разлог, Рила, Самоков, Сандански, Сапарева баня, Симитли, Сатовча, Струмяни, Хаджидимово и Якоруда.

Съучредители станаха Съюзът на туристическия бизнес в Банско и СНЦ "Долината на Места".
Целта на новата организация е да се създаде общ регионален туристически продукт и съответно обща маркетингова и рекламна стратегия, която да промотира всички видове туризъм, характерен за района - планински, зимен, СПА, културен и спортен. Община Благоевград предложи към списъка да се прибавят и конгресен и научен туризъм.

"Банско попада в регион "Рила-Пирин" и поне от доста време нямаше никакво движение по въпроса, само регион "Родопи" са готови, затова и Банско реши да инициира създаването на нашия регион "Рила-Пирин". Мисля, че това е добра идея в новата концепция на Министерство на туризма", каза Георги Икономов.

Присъствалите решиха именно кметът на Банско да представлява организацията пред Министерството на туризма при внасянето на учредителните документи. По-късно Общото събрание на организацията ще определи свое ръководство и председател.