НАЧАЛО НА МЕЖДУНАРОДЕН ДЖАЗ ФЕСТИВАЛ - БАНСКО

Днес,  6 август,  до  събота, 10 август,  Банско ще живее под ритъма на джаза. Без съмнение тази музика е мощен и убедителен световен език, посланик на културната дипломация и усещане, което само хората на свободния дух познават.

Тази година градът ни отново се превръща в Монтрьо на Балканите, като съорганизатор и домакин на най-голямото джаз събитие в летния културен календар на България.

За двайсет и втора поредна година, площад "Никола Вапцаров" ще посрещне големите световни и най-добрите родни джаз и поп изпълнители. Официалното откриване е на 6 август, с емблемите на българския джаз - Васил Петров и Камелия Тодорова.

Направете своята незабравима ваканция в Банско, в най-прекрасния месец от годината, защото "Джазът не задължава, той предизвиква"! И това е достатъчно основание да изживеете своята лятна приказка.

А какво и кого можете да чуете на фестивала, превърнал се в емблема на града редом с планината, ските и фолклора:
Началото на Джаз фестивала в Банско ще даде Биг Бенд - Благоевград с диригент Борис Янев и солисти Камелия Тодорова и Васил Петров. Още първата вечер на сцената ще излезе Мейсио Паркър. 

На 7 август ще слушаме Малина Мойе,  а на 8-и – Джамал Томас, дълги години работил с Мейсио Паркър.

За нов концерт в Банско се завръща Рей Джелато. Музикантите са свирили на сватбата на сър Пол Макартни, както и пред английската кралица, а при тазгодишното си гостуване у нас Рей Джелато ще отпразнува 25-ата годишнина от създаването на своята група The Giants с представяне на новия им албум.

Последната вечер е отредена за приятеля на фестивала и на България – Тони Момрел, който за пети път ще бъде тук. Той ще включи в концерта си вокалистката на състава Ванеса Хейнс.

Нови лица ще излязат за първи път на фестивалната сцена като Лина Никол.

Алтът Весела Морова ще е тук като част от „Спектрум“ с Боряна Йорданова – сопран, Константин Бейков – бас, Янко Янков – баритон и Атанас Кулински – тенор. Групата ще открие фестивалната вечер на 8 август.

Сред българските участници в „Банско джаз фест“ тази година са и Христо Йоцов с продължението на неговия проект „Джаз котки“ и Маги Алексиева – Мей.  В програмата са още групи от Великобритания, Италия, Унгария, Сърбия и Гърция.plakat jazz-fest 50x70 2019