Най-голямото предимство на българските зимни курорти са цените за настаняване.

Лифт картите в България са по-скъпи в сравнение с други европейски ски курорти, но цените на нощувките са по-ниски. Туроператори твърдят, че тези цени са нормални за всички малки ски курорти и така цената на лифт картата в Банско например не е висока спрямо други курорти в Европа от същата величина. Най-голямото предимство на българските зимни курорти е че по цени на настаняване нямаме конкуренция, посочват туроператорите.
 
Що се отнася до наема на ски оборудване, оказва се, че българските курорти нямат големи разминавания с европейските зимни комплекси. Цената за наем на ски за седмица е 50 евро в Банско. До 60 евро е цената в някои италиански, словенски и френски курорти.

Българите, които карат ски в чужбина, винаги са със собствено оборудване, отчете Попов. Румен Драганов, директор на Института за анализи и оценки в туризма, пък посочи, че проблемът с дългото чакане за ски лифтовете е само през уикендите или в пика на сезона. Но проблемът е видим и е за поредна година, отчете той. Експертът даде пример с Австрия, където средният приход от турист е 1775 евро, а в България е 324 евро.

От бранша обясняват, че сънародниците ни най-често предпочитали Швейцария като ски дестинация, където средната цена за зимна ваканция излиза около 2500 евро. Само 6 хил. са българите обаче, които си позволяват да отидат в чужбина на ски, каза Румен Драганов.