Министър Ангелкова участва в откриването на зимен сезон 2016/2017 в Банско

"Сигурна съм, че и този сезон Банско ще продължи да бъде сред най-търсените зимни курорти." Това каза министърът на туризма Николина Ангелкова по време на откриването на новия зимен сезон в Банско на 17 декември. На церемонията присъстваха и министърът на младежта и спорта Красен Кралев, кметът на Банско Георги Икономов, председателят на Българската федерация по ски Цеко Минев, шампионите Фриц Щробл и Марк Жирардели и др.
„Нашите очаквания са общият брой чуждестранни туристи, посетили България само в рамките на коледните и новогодишните ваканции, да бъде около 200 хил. Ръстът спрямо същия период на миналата година ще е в рамките на 7-8%“, съобщи министър Ангелкова. Тя допълни, че общо за декември се очаква да отчетем над 450 хил. чужденци, предпочели страната ни за своята почивка или ваканция. Прогнозираме по празниците и около 400 хил. българи да осъществят туристически пътувания у нас. „Убедена съм, че Банско ще е с решителен принос за успешната реализация на тези прогнози“, допълни Николина Ангелкова. Бизнесът в курорта информира, че предстоящите празници стотици българи са избрали планината и почти всички места в хотелите в региона са заети, като резервациите са започнали преди месеци. Очакват се основно българи за коледните и но-вогодишните оферти, а като цяло за сезона прогнозите са за повече туристи от Великобритания, Румъния, Сърбия и Македония, Израел, Турция и др.
По време на церемонията бе акцентирано, че Банско наскоро получи и признание от Академията на Световните ски награди като влезе сред 25-те най-добри зимни курорта в света, а National Gеоgraphic го постави в топ 10 на най-добрите места за посещение в света. През 2017 г. Банско ще бъде Европейски град на спорта, a от 3 до 5 февруари ще бъде домакин на два старта от Световната купа по сноуборд.
Министър Ангелкова по време на откриването на зимния сезон в Банско.