КУЛТУРНИ ВЕЧЕРИ (ТРАДИЦИИ И ИЗКУСТВО) 2019

За пета поредна година по време на активния летен сезон, проектът  КУЛТУРНИ ВЕЧЕРИ „ТРАДИЦИИ И ИЗКУСТВО” ще  разнообразява престоя на туристите, като съхранява и представя по уникален начин местните традиции, обичаи и фолклор. Гостите на града ще имат възможност да се докоснат да богатото културно-историческо наследство на района.

Началото на тазгодишните традициите ще бъде поставено на 05 юли /петък/ с демонстрация  – дърворезба. Всеки, който желае да се запознае с тънкостите на този занаят може да го направи от 17:00 часа във фоайето на Посетителски информационен център, под  вещото ръководство на Николай Кулин.

В съботния следобяд сме приготвили една интересна  демонстрация, дори малко позабравена  – изработка на бушлета.  Бушлето служи за украса на детските дрехи и чобанските шапки. Начален час 17:00 часа.

Музикалният съпровод ще бъде от фолклорна група „Пирински бисери” с ръководител Йорданка Чорбаджийска, начало 18:00 часа.

На втория етаж на Посетителски информационен център стартира изложба „Стари тъкани” от Светлана Дяконова”, която ще продължи до 09 юли/вторник/ включително. Тази изложба показва част от създаденото и събраното от пет поколения. След 150 години на „емиграция” отново се завръщат в Банско.