Китайският посланик впечатлен от Банско

Китайският посланик Джан Хайджоу и кметът на община Банско Георги Икономов проведоха среща, на която обсъдиха развитието на курорта през последните години и опита на града при посрещането на туристи и организирането на състезания от международен ранг.
"Още с пристигането си тук чух добри думи за Банско като най-доброто място за зимни спортове в България", каза дипломатът. През 2022 г. китайската столица Пекин е домакин на зимната олимпиада и градът се подготвя за голямото събитие. С домакинството на зимната олимпиада китайското правителство работи активно за повишаването на интереса на своите граждани към зимните спортове, както и повишаване на спортното майсторство, като от Китай обещават дотогава да има 300 милиона китайци, които желаят да практикуват белите спортове.
От своя страна градоначалникът информира дипломата за традициите на Банско в ски туризма и за опита в подготовката на спортни състезания, за което вече получи титлата Европейски град на спорта за 2017 г. "Банско разполага прекрасни условия за провеждане на тренировъчни лагери по ски-алпийски дисциплини, ски бягане и биатлон", заяви Икономов. Той обеща, че ще предоставя информация за бъдещи състезания, които ще се провеждат в Банско, за да могат китайски скиори да бъдат включени като състезатели и да трупат ценен опит. "Банско има сериозен потенциал за развитие на съвместни отношения в областта на туризма. За далечни от нас дестинации като Китай те могат да се развиват основно в две посоки - като индивидуални или групови ски ваканции или като част от един по-голям Балкански тур", изтъкна кметът на планинската община.