Кинопанорама Snow Cinema 2020

Snow Cinema 2020 – филми за ски и сноуборд, 20 – 22 февруари, град Банско, киносалон на Туристическия информационен център
Вход свободен!

Броени часове ни делят от традиционната Кинопанорама Snow Cinema 2020. Тя е емблематично събитие от зимния културен календар на Банско и региона. Организатори са Община Банско и Сдружение: „Международен фестивал на планинарския филм“.

За пореден път Банско ще бъде център на екстремното ски и сноуборд кино! На 20, 21 и 22 февруари от 19:00 ч. в киносалона на Туристическия информационен център ще бъдат прожектирани едни от най-добрите филми за ски и сноуборд – алпийски гиганти, фрийрайд, хората с увреждания и зимните спортове, прекосяване на Антарктика със ски и смразяващи линии. Програмата включва 8 филма от Канада, Австрия, Аржентина, Шотландия, България, Украйна и Германия. Продукциите са снимани на невероятно отдалечени места за ски и сноуборд от България до Канада, спускане със ски в алпийските гиганти, Пирин планина и Рила, Арктическите кордилери, Алпите и Андите.

Акцент в програмата е канадския филм „Този планински живот“, който взе Наградата на Журито на Банско филм фест 2019. Това е историята на Мартина и нейната 60-годишна майка Таня, които започват шестмесечен преход през огромните, крайбрежни планини на Британска Колумбия, Канада, в пътешествие, което никога досега не е започвано. Тяхното приключение е преплетено с красиви портрети на човешката издръжливост и страст към голямата надморска височина - оцелял от лавина алпинист, художник на снегоходки, монахиня, който живее в снежните планини и се придвижва прекрасно със ски.

Не пропускайте и австрийския филм „83° Каране на ски в Севера - пътуване до края на света“, който е на световно известния фрийрайдър Матиас Хаунхолдер. Програмата включва както чисто екстремни филми, представящи предизвикателствата пред волята и духа, така и теми за планинарската култура и значимостта на зимните спортове като начин на живот.

Колко са готови да рискуват екстремните фрийрайдъри? Имат ли граница възможностите и рисковете, колко струва страстта към планината – това ще разберем от героите на филмите, световни имена в ските и сноуборда.


Програма

20 февруари, четвъртък
19:00ч. – 19:12ч. - „Зони на комфорт, Шотландия, Стефан Мороко, 12`

Всеки скиор трябва да открие собствените си зони на комфорт. Те са различни за всекиго и се определят от много фактори – техника, сила, готовност за поемане на рискове, и се отнасят за различни видове каране - например по обработени или черни писти или фрийрайд. „Зони на комфорт“ ни показва какво мотивира някои хора да разширят тези зони за себе си и да преминат от пистово каране към спускане по девствен сняг из планинските кулоари на Шотландия.
 
19:12ч. – 19:40ч. - „Разходката“, Италия, Мишел Дал, 25`
В подножието на най-високите планински върхове в Европа, между “четиримата алпийски гиганти”, както наричат Монблан, Матерхорн, Монте Роза и Гран Парадизо, двама млади фрийрайдъри, Шанти Чиполи и Симон Кру, на по 23 и 19 години, решават да прекосят на ски цялата долина Вале д’Аоста. Двадесетдневно пътуване из най-безлюдните и недокоснати кътчета на Алпите. Приключението им ще се преплете с една история от миналото – история, случила се преди повече от четиридесет години.

19:40ч. – 20:48ч. - „Поке“, Аржентина, Алико Ровиралта, Сантяго Берналдо де Курьос, 68`
Поке е роден и израснал в Маларгю, провинция Мендоса, Аржентина. Именно в този град той открива и любовта си към дивата природа. Научава се да кара ски още като малък, а после вече пораснал започва да си изкарва прехраната като ски инструктор. Когато е на 25 претърпява злополука която уврежда гръбначния му стълб и така животът му  се променя драстично.  Няколо години по-късно Поке превъзмогва трудностите и става първият Аржентинец участник на Параолимпииските игри във Ванкувър 2010. Така той се превръща в проводник на адаптивното ски карана в Аржентина и дава кураж и на други хора в подобно на неговото състояние да опитат и да се доближат до планината. Поке не се спира дотук. Той открива и нови възможности за други спортове, като sit-wake например и дори прави някой подобрения и изменения за да доразвие техниката и да доведе нещата на следващото ниво. По този начин Поке се превръща от местна знаменитост във фигура от световно значение, човек който ни показва как животът и радостта от живота могат да бъдат открити навсякъде стига човек да погледне и да ги види. Този документален портрет за живота на един човек ни разкрива най-дълбоките и удивително прекрасни нюанси на душата, показва ни, че границите са илюзия и и повежда на епично пътешествие през Андите.

21 февруари, петък
19:00ч. – 19:28ч. - „Усещане за свобода“, България, Никола Багаров, 28`

Филмът има за цел да ни покаже някои от възможностите за каране на ски и сноуборд в България, независимо дали на писта или извън нея. Той е представен през погледа на хора, които обичат зимните спортове, и е вдъхновен от красотата на българската природа. Другата му основна цел е да насърчи хората да прекарват повече време в планината, за да могат да усетят свободата, която тя ни дава. Участват любители на зимните спортове от 16 до 68-годишна възраст. Представени са зашеметяващи гледки, каране в пудра, каране на писта и много трикове от различни хора. Филмът е сниман основно на Витоша, Боровец, Пампорово, връх Мусала и Пирин планина. Част от него обаче е снимана в Австрия и Германия на курортите Хюндле и Дамюлс, които биха служили за пример за развитие и на по-малките курорти в България

19:28ч. – 19:35ч. - „Пълнолуние“, Германия, Австрия, Филип Бекер, Макс Кронек, Йохен Месле, Йоханес Мюлер, 6`
Затварянето на лифтовите станции и залязващото слънце бележат края на екшъна за повечето скиори. Не и за Макс Кронек и Йохен Месле. Докато ски градовете заспиват, те се отправят към планините и ги гледат как се пробуждат в нова светлина. Снегът отново започва да блести. Само звукът на ските им, завиващи в свежият сняг, нарушават тишината на пълнолунната нощ. Този нов ски филм е заснет без изкуствена светлина през периодите на пълнолуние през зимата на 2019 г. Предизвикателство не само за скиорите, но и за създателите на филма.

19:35ч. – 20:30ч. –„83° Каране на ски в Севера - пътуване до края  на света“, Австрия, Матиас Майер, 55`
Стремейки се да намерят най-красивите и отдалечени места на планетата Земя двамата авантюристи Матиас „Хауни” Хаунхолдър и Матиас Мейр отново постигнаха успех. На по-малко от 800 километра от северния полюс можете да намерите Арктическите Кордилери. Това е най-северната планинска верига на света, разположена на остров Елисмиър. Стигането до там и карането на ски по най-северните склонове в света е следващата основна цел на Хауни и Матиас... Те си поставят за цел да карат ски на най-северните склонове на нашата планета. Самото стигане до там е приключение. Северната част от остров Елисмиър не само е едно от най-отдалечените места на земята, но и едно от най-студените. Островът е дом на полярни мечки и арктически вълци. При пътуването си на север двамата авантюристи не само са изправени пред големи атлетични предизвикателства, но и се срещат с инуитите, които активно подпомагат плановете им. Режисьор на филма е Матиас Хаунхолдер „Хауни“, член на Международното Жури на Банскофилмфест 2019

22 февруари, събота
19:00ч. – 19:03ч. – „Бързият Педро“, Украйна, Серги Гречука, 3`
Педро е обикновено момче от Киев, което общо взето живее рутинен живот. Като цяло нищо не е много особено, освен че е един от най-бързите сноубордисти в света.

19:03ч. – 20:30ч. - "Този планински живот", Канада, Гранд Балдуин,  80`
Възхищението, който планинските пейзажи предизвикват е всеобщ и рядко се впускаме в приключения в истинската дива природа. Мартина и нейната 60-годишна майка Таня започват шестмесечен преход през огромните, крайбрежни планини на Британска Колумбия, Канада, в пътешествие, което никога досега не е завършвано от двама човека.  Тяхното приключение е преплетено с красиви портрети на човешката издръжливост и страст към голямата надморска височина - оцелял от лавина алпинист, художник на снегоходки, монах, който живее в снежните планини.

Организаторите си запазват правото на промени в програмата!