Зам.-министърът на туризма гостува в Банско

Заместник-министърът на туризма Ирена Георгиева бе гост на градоначалника на Банско Георги Икономов по повод 20-ото юбилейно издание на Международния джаз фестивал, което е в своя разгар. Ирена Георгиева се наслади на изпълненията на група Two Cities One Worla. Младите музиканти Анна и Джаред Катур са двойка в живота, събрани от любовта си към музиката. През 2013 г. основават своята група за авторска музика и издават самостоятелен албум.
След тях на сцената излязоха джаз цигуларят Мачей Стшелчик, класическият китарист Ромуалд Еренц и джазовият басист Пьотр Родович, които са автори на проекта "ШОПЕН НА СТРУНИ". Тримата музиканти представиха творби на Шопен - композиторът, оказал голямо влияние върху полската музика, в това число и в джаза. На сцената липсваше пиано, инструментът, с който свързваме Фредерик Шопен. А те изпълниха блестящо негови парчета с цигулка, китара и контрабас.
Българската група New Beginnin зарадва публиката с първото си авторско парче "Харесва ли ти" и редица популярни песни. Певецът композитор Тони Момрел омая с гласа си голяма част от присъстващите на площада в Банско в шестата фестивална вечер, посветена на джаза.
На сцената в Банско излизат 'Тбилиси Бит бенд" с диригент Гиви Гачечиладзе и солисти. Членове от грузинския джаз оркестър и посланикът на Грузия в България Н. Пр. Зураб Беридзе се срещнаха със заместниците на Икономов - Ивайло Ръхов и Асен Кирицов. Среща, на която те запознаха заместниците с почти 20-годишната история на групата и богатия си репертоар. Обсъдени бяха и бъдещи проекти за обмен на туристи и културни прояви в курортния град.
Бендът се състои от 20 професионални инструменталисти и 8 вокалисти, като през 2006 г. получава голямата награда "Най-добър биг бенд" на Международния джаз фестивал в Монте Карло. След тях на сцената ще излязат Марио Станчев двойно трио, французите фредерик Виал/ Тома Кордоли/ Йоан Сера и специалният гост на вечерта Маги Алексиева - Мей.