ДЕН НА ПОЧИТ КЪМ ДЕЛОТО НА ПРЕПОДОБНИ ПАИСИЙ ХИЛЕНДАРСКИ

В деня, отреден за почит към делото на Преподобни Паисий Хилендарски – 19 юни, в родния град на Патриарха на Българското възраждане – Банско, банскалии за пореден път ще засвидетелстват своята почит към своя велик съгражданин.

Тази година се навършват 295 години от рождението на един от колосите в българската история и 255 години от написване на епохалния му труд „История славянобългарска”.

За отбелязването на тези значими годишнини, община Банско е подготвила богата програма. В навечерието на празника в църквата „Св. Троица” ще бъде отслужено вечерно богослужение. С Божествена Света литургия ще започнат тържествата, посветени на народния будител, канонизиран за светец преди 55 години. Църковната служба е предвиденана 19 юни от 8:00 часа, като ще бъде водена от Негово Високопреосвещенство Серафим, митрополит на Неврокопска епархия. Очаква се на честването да присъства също архимандрит Амвросий – игумена на българската светиня, манастира „Св. Георги Зограф” в Атон. За всички, които искат да научат повече за делото на българския светец, в салона на Посетителския информационен център ще бъде прожектиран документалния филм „Паисий – първият и всевечният”.

Мероприятията ще продължат в Духовно-историческия център „Паисий Хилендарски”, където от 17:00 ч. ще бъде представено изданието на Втора Харитонова преправка на „История славянобългарская”.

Късният следобед е отреден за открит урок по родолюбие на тема „Отец Паисий обикаля още”. Тържествата ще завършат в 19:00 часа пред мемориала на Патриарха на Българското възраждане, където Национален фолклорен състав „Българе” ще изнесе историческия танцов спектакъл „България през вековете”.

За да подчертаят националната си идентичност, родолюбивите му съотечественици – банскалии отдавна са оставили своите категорични белези. През 1977 г. е създаден внушителен монумент от гранит и камък. На преден план е фигурата на Паисий, открояваща се на фона на символичните страници с най-важните моменти от „Историята“. Със създаването на Духовно-историческия център „Свети Паисий Хилендарски” през 2008 г. на мястото, където е била родната му къща се сбъдна мечтата на банскалии да съградят на своя знаменит съгражданин достоен паметник за възхвала на епохалното му дело. Музеят на Паисий днес е достояние не само на гражданите на Банско, но и на многобройните посетители от страната и чужбина и освен като мемориал, служи за възхвала и опазване на българската история.