Без коли до втория лифт на Банско

При изграждането на втория кабинков лифт в ски зоната над Банско трябва да се забрани достъпът на коли до нея. За това ще настоява министърът на околната среда Нено Димов. Той разви предложението си в разговор с граждани във Фейсбук. В момента голяма част от туристите се качват в ски зоната с коли, което значително увеличава замърсяването в района, подчерта Димов. Той е разпоредил на ръководството на "Пирин" да прегледа пътя и щетите, които са нанесени от автомобилите.

Няма инвестиционно предложение за втори лифт, което да е внесено официално в министерството на околната среда, съобщи министър Димов. Според него местните общности трябва да имат водеща роля, защото те са най-заинтересовани и за опазване на околната среда, и за развитието на бизнеса и туризма. Добре е спортните съоръжения да превозват туристи и през останалите месеци, не само в зимния сезон, смята Димов.

В рамките на спортната зона над Банско могат да се изграждат единствено и само спортни съоръжения - лифтът, други съоръжения и писти. Как те ще бъдат изграждани, зависи от решения на експерти и дебати, подчерта Нено Димов. Той бе категоричен, че е забранено строителството на хотели и други сгради. Няма никакви вратички за евентуалните инвеститори в това отношение, увери министърът.

Допустимото строителство в рамките на парка е близо 48%, като в 45 на сто от разрешените зони е допустимо само изграждане на водохващане за питейни нужди. В 2% от територията в района над Банско е позволено строителство на ски съоръжения, подобно строителство е допустимо и на територията на 0,6% от парка над Добринище.

Искаме ли България да бъде ски дестинация, това трябва да се запитаме, каза още министър Нено Димов. Излизайки от темата за Банско, трябва да говорим и за Рила и за другите планини, допълни той.