Банско отново взе световна купа по сноуборд

Българската федерация по ски успя да защити реномето си на отличен организатор на стартове за световната купа и в сноуборда, като получи още един. Това стана по време на календарната конференция на ФИС в Порторож (Словения).
Там бе одобрен календарът за следващия сезон. Банско е домакин от 26 до 28 януари, като в програмата има два паралелни слалома за мъже и жени, като между тях ще бъде отново атрактивният спийдкрос, който миналият сезон бе хит в календара.
Заради отличните условия, които Банско традиционно предлага през зимата, от ФИС са предложили на родната централа да организира подготвителен 10-дневен лагер за всички сноубордисти, които ще стартират за световната купа.
Те трябва максимално добре да се подготвят за стартовете в Банско и за олимпиадата в Пьончанг, която стартира на 9 февруари и българската купа ще бъде точно преди нея.
През 2017 година Банско за първи път организира стартове за световната купа по сноуборд.
Участие в трите старта взеха над 200 от най-добрите състезатели в паралелните дисциплини и бордъркроса. Феновете на зимните спортове, които посетиха Банско, успяха да видят на живо и първата победа на наш състезател - Радо Янков, в старт за световната купа в България. Националът ни завоюва и второ място в Банско, а примата ни при жените Сани Жекова победи в малкия финал на спийдбордъркроса. Българската федерация по ски за първи път организира старт за световната купа още през 2007 г., когато в центъра на София се проведе "Биг Еър", който събра елита в този спорт и над 10 000 зрители.
"Супер е, че отново ще сме домакини на стартове за световната купа и ще имам шанс да карам пред родна публика. Ако съм достатъчно добър, пак ще ги зарадвам", коментира Радослав Янков, който тази година спечели световната купа в дисциплината паралелен гигантски слалом.
ФИС започна вече да подрежда и ранглистите за олимпийската квалификация в Пьончан във всички дисциплини. Българските ски се надяват да изпратят един футболен отбор на олимпиадата.