БАНСКО Е ПРЕД ПРАГА НА НАЙ-ОБИЧАНАТА СЕДМИЦА В ГОДИНАТА

Наред с фестивалите, събитията, концертите и изложбите през годината, Банско има своя ден - денят в които празнува обявяването на свободата си. И защото събитията, които Общината е подготвила за жителите и гостите си, не могат да се съберат в един ден, Банско ще празнува повече от седмица.
Началото поставя известният творец Константин Икономов, който чества своя 80 годишен юбилей с представяне и рецитал по най-новата си книга- „Въглени”. Тържеството на опита и таланта, ще е съпътствано с изложба на пластики от камък и дърво, които авторът е изработил през лятото на 2019-а. Константин Икономов кани своите приятели и ценители на творчеството му, на 28-и септември (събота), в тържествената зала на читалището от 18.00ч. да споделят с него личния му и на родния му град празници.
На 30-и септември (понеделник) в „Дом на изкуствата”, към Музеен комплекс Банско в 17.00ч., ще бъде открита изложба на оръжия, а от 17.30ч. ще бъдат наградени победителите в конкурса „Красивите градини на Банско”, в който участваха грижовни собственици на градини, подчертаващи красотата на планинския град.
В първия ден от новия месец (вторник), в Големия салон на читалището, ви каним на театър. Трупата е местна и е събрана по желание на Георги Икономов, който възроди театралните традиции в Банско. По време на летния фестивал „На публиката с любов”, пиесата „Има ли смисъл да утепваме мечка” се радва на най-многобройна посещаемост и едва побра желаещите в залата. Второто представление е в чест на празника на Банско. Началото е 18.00ч., входът е свободен, а забавлението – гарантирано.
На 2-ри октомври, предстои награждаване на децата, участници в конкурса под егидата на Георги Икономов – „Имало едно време – през детските очи”. Малки, големи и още по-големи момичета и момчета, се състезават за големите награди в три категории – рисунка, художествен текст и фотография. Изложбата от творбите им, ще бъде подредена във фоайето на читалището, а награждаването на победителите в сряда от 17.00ч.
На 3-ти октомври от 10.30ч., каним на образователно куклено шоу най-малките зрители на спектакъла от турнето на ЕКОПАК - „Нахрани ме разделно”. Посещението е за децата от детските градини и е в Големия салон на читалище „Никола Вапцаров” Банско.
Вечерта , празникът на града ще се усети с пълна сила под стъпките на един от съставите, съхраняващи традициите и фолклорния дух на Банско. Юбилейният концерт на „Бански фукли”, ще започне точно в 18.00ч. отново в Големия салон. Входът е свободен.
4-ти октомври е ден за движение на открито. На язовир „Белизмата” от 10.00 до 12.00ч. ще се проведе традиционното състезание "Детето риболовец- без дрога". От 14.00 на градския стадион „Св. Петър”, ви каним на спортен празник с надслов „Игрите от вчера и днес”, където децата ще имат възможност да участват в организирани игри от времето на техните баби и дядовци - забравени , но така ценни в днешно време.
В 18.00ч. в Посетителски-информационен център ще бъде прожекцията на филма на Валери Яков. Участието на професор Михаил Неделчев и Георги Икономов, прави „Подвигът и другите обикновени неща”, достойна част от празника на града и невъзможен за изпускане.
5-ти октомври е наситен на събития още от 9.00ч, когато в църквата „Света Троица ще се отслужи Тържествена литургия, а в 10.00ч. на паметниците и паметните плочи ще бъдат положени венци и цветя в памет на загиналите.
В 10.30ч. е Възпоменателното тържество с откриване на бюст-паметник на Гоце Делчев на едноименната улица, превърната в любимо място и еталон за града.
Вечерния концерт на местни фолклорни състави към читалище „Никола Вапцаров” и специалното участие на ансамбъл „Българе” ще постави край на тържествата по повод празника на Банско. Спектакълът „Духът на България” започва в 18.00ч. на площада и завършва с внушителна заря.0