Балкански скиори закриха сезона в Банско

Скиори и сноубордисти от страната и съседните ни държави изкараха своята великденска почивка в курорта Банско заради отличните условия за ски в Пирин планина. В ски зоната не работеха единствено Чалин валог и ски пътят, всички останали писти посрещнаха любителите на белия спорт. "Има много сняг, дори през нощта срещу понеделник наваля още 20 сантиметра, перфектно е за каране на ски. Но днес приключваме работа, спираме съоръженията", заяви Иван Обрейков, маркетинг директор на фирмата концесионер на ски зоната. Посетителите, макар и по-малко от очакваното, останаха доволни и се насладиха на хубавите писти и любимия си бял спорт.
Зимният сезон е много по-добър от миналогодишния. Това е един от най-добрите сезони за всичките 14 г., в които фирмата-концесионер развива своята дейност тук. Ръстът на туристите е между 15% и 20%. И дружеството, и община Банско не спират да рекламират чудесните условия за ски ваканция в курорта - красотата на Пирин планина, отличните писти, модерните съоръжения, историята и културата на населеното място. Всичко това дава добър резултат. Те участват в различни международни изложения. Затова не е случайно, че Банско е на челните места в много класации, тъй като тук е най-изгодно съчетанието между условията в ски центъра и цените на услугите.
В същото време се разширява географията на туристите в курорта Банско. Идват да карат ски туристи от Нова Зеландия и Австралия, които пътуват над едно денонощие със самолет, за да стигнат до България. Вече има и групи от франция, а е известно как французите държат на собствените си курорти. Пристигат все повече туристи от Израел, дори от Ливан и Сингапур, много им харесва тук. Някои са категорични, че пак ще се върнат, за да изкарат зимната си ваканция в Банско. Има бум на турски туристи, както и на румънци. Традиционно е пълно с англичани, руснаци и украинци, доста от които имат и имоти в района. Палитрата с туристи става все по-шарена с всяка изминала година. През лятото концесионерът ще направи рекултивация на пистите. Ще се удължи надуваемата пързалка на Бъндеришка поляна от 350 на 400 метра. Тя се оказа голяма атракция за децата. Ще се осигурят и нови приятни изненади за малчуганите. Основно грижите ще са за тях, за да има достатъчно забавления. Защото за тях са уморителни преходите в планината и трябва да се забавляват.